Fonott kalács (sima és glutén-laktózmentes)


Ki ne szeretné a frissen sült puha kalácsot. Legyen az magában egy jó kávéval, vajasan, lekvárosan, vagy esetleg szendvicsként, nem lehet ellenállni neki, ha megérezzük az illatát.


Fonott kalács

Hozzávalók:
  • 300 g liszt
  • 25 g élesztő (fél kocka)
  • 25 g cukor
  • 1 dl tej
  • 40 g puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás + 1db tojássárga pici vízzel kikeverve a lekenéshez
Elkészítés:
  1. A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, és adunk hozzá 1 kk cukrot. Felfuttatjuk.
  2. Minden más hozzávalót egybe mérünk, mikor az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk, és sima tésztává gyúrjuk.
  3. 10 perc pihentetés után 4 részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk a szálakat és sodrás előtt 5 percet megint pihentetjük.
  4. Kinyújtjuk hosszú rudakká (ügyeljünk, hogy a végeik elvékonyodjanak), majd 4-es fonással megfonjuk. Akinek nem megy, 3-as fonással is csinálhatja.
  5. A megfont kalácsot sütőpapíros lemezre tesszük, lekenjük a vizezett tojássárgájával és 30-40 percig kelesztjük.
  6. Kelesztés után lekenjük újra a sárgájával és 180°C-os sütőben 25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a fonatok illeszkedésénél is megbarnult a tészta.
Nyersen
Felvágva


Glutén és laktózmentes kalács


Ez a recept ismét abból a Spar free from universal lisztből van, amit tesztelésre vettem. Kalács készítés estében ne várjunk csodát tőle, de frissen persze ez se volt borzasztó. :)
Sokkal tömörebb volt a végeredmény, nagyon gyorsan ki is szárad a késztermék, tehát pici mennyiségben készítsük, ha mindenképp ebből a lisztből akarjuk készíteni.

Hozzávalók:
  • 250 g Spar free from backmischung universal liszt
  • 30 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás + 1 db a lekenéshez
  • 1,5 dl mogyorótej
  • 20 g laktózmentes vaj
Elkészítés:
  1. A langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Minden hozzávalót egybemérünk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk.
  3. 45 percig kelesztjük, 4 részre osztjuk kisodorjuk és 4-es fonással megfonjuk.
  4. Papírral bélelt formában újabb 15 percig kelesztjük.
  5. Kelesztés után tojásozzuk, és 175°C-ra előmelegített sütőben légkeverésen 30-35 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések